top of page
Plakat utstilling Svevende II.jpeg
DSC_6499.jpg

Kwestan Jamal Bawan

Svevende II

26.1.-17. 2.2022

Svolvær Kunstforening 

 

 

Kunstneren Kwestan Jamal Bawan viser tegninger og malerier i utstillingen Svevende II som åpner torsdag 26. januar i Svolvær kunstforening.  

Kunstneren er selv tilstede under åpningen.

Kwestan Bawan (f.1965 i Sulaymania nord-Irak) er bosatt i Bergen og arbeider med tegning, maleri og performance. Siden hun kom til Norge som politisk flyktning i fra irakisk Kurdistan i 1998, har utforskning av landskap og terreng, blitt nedfelt i storslagne malerier og tegninger.    I arbeidene utforsker hun naturen og personlige opplevelser fra ulike steder hun ferdes; i forskjellige land og ulike terreng, samtidig som hun opplever og registrerer materialitet og fysikalitet som fjell, steiner og hav. Verkene beveger seg mellom mennesker og sted. Det handler om stemning, følelser og opplevelser i det indres møte med det ytre, på en måte som visker ut grenser og som undersøker den fundamentale bindingen mellom mennesker og sted. 

I verkene kan man ane det ytre landskapet gjennom malingen og den ujevne flaten, mens de bølgende formene og linjene indikerer det mentale landskapet. Bawan eksperimenterer med forskjellige tegnemedier i verkene, som kan gi ulike kunstneriske inntrykk, blant annet fiberduk, kalkerpapir og vliselin.

Ved siden av eget kunstnerisk virke er hun kunstlærer ved Bergen kulturskole. I anledning utstillingen i Svolvær Kunstforening kommer elever ved Vågan innvandrer og opplæringssenter (VIO) for å være med på omvisning i utstillingen og tegneworkshop med kunstneren. 

Kwestan Jamal Bawan har diplom i kunst fra Sulaymania Institute of the Fine Art Kurdistan (1980-1985) og mastergrad fra avd. Kunstakademiet i Bergen i 2009. Hun har vært representert ved en rekke gruppeutstillinger i Norge og utlandet. Hun har hatt separatutstillinger ved blant annet Kunstgarasjen i Bergen, Kunsthall 3,14, Galleri Hvelvet, Oseana kunst og kultursenter, IKM Oslo, Galleri F15 i Moss og deltatt på Høstutstillingen.

Kunstverk av Kwestan Bawan er innkjøpt av KODE kunstmuseum i Bergen, Sogn og Fjordane kunstmuseum, Oslo kommune. Deichman- Linderud bibliotek Oslo, KORO Fakultet for kunst, musikk og design KMD, Eidfjord kommune og Norsk kulturråd. 

bottom of page