top of page

Månedens bilde

Et nytt bilde fra Svolvær Kunstforenings samling, Svolvær Faste Galleri, presenteres den første onsdagen i måneden i Våganavisa sammen med en presentasjon av kunstneren.
 

Månedens bilde juni 2023

Anne Breivik, «Løvetann», 1984, litografi.

_MG_7587.jpg

FOTO: Kjell Ove Storvik

Anne Breivik

Anne Breivik debuterte med en maleriutstilling i Trondheim Kunstforening i 1957. Men det var grafikk som ble hennes teknikk. Hun er omtalt som en av de viktigste grafikerne i norsk kunsthistorie.


Hun hadde en eksperimenterende og utforskende innstilling til grafiske teknikker og kunstneriske prosesser. Hun ble kjent, nasjonalt og internasjonalt, for en teknikk som kalles Hayterteknikken. Her brukte hun flere farger på samme trykkplate ved hjelp av flere fargenivåer i metallplaten, forskjellig oljeinnhold i fargene og forskjellig hardhetsgrad i innfargingsvalsene. I 1986 begynte hun også å bruke datamaskin når hun laget bilder, og ble dermed en pioner i Norge også når det gjaldt digital kunst.


Gjennom etsning og raderinger har hun, som et hovedtema, skapt intrikate bilder av naturen, med spesielt fokus på detaljer som planter, blomster og dyr.


Breivik var en aktiv kunstpolitiker, først som leder av Norske Grafikere og senere som nestleder i Norsk kulturråd. Hun har mye av æren for fremskrittene i etableringen av støtteordninger for kunstnere og for kunstnerstyrt formidling.


Anne Breivik er representert i samlingene til blant andre Victoria and Albert Museum i London, Musée dArt Moderne i Paris, National Museum of Modern art i Tokyo, og Nasjonalmuseet.

 

Kilder  

Kunstverket.no

Norske Grafikere

 

bottom of page